Editie NL

Op de dag dat we naar Den Haag gingen om de petitie aan te bieden, kregen we het verzoek van het tv-programma Editie-NL om mee werken aan de uitzending van die avond. Het interview zou plaatsvinden in een mooie drogisterij in het centrum van Den Haag.

Dus na afloop van het bezoek aan de Tweede Kamer…op naar de drogist. Het was een prachtige locatie met ouderwetse laatjes, potten en weegschalen. Zo’n plek waar je je minstens 100 jaar terug in de tijd waant.

Niet veel later kwam de verslaggever van RTL4 binnen met z’n cameraman. Type snelle jongen, die weet hoe het leven in elkaar zit, en daarbij niet perse homeopathie nodig heeft, schatte ik zo in. Hij had al gesproken met de voorzitster van de Vereniging tegen de Kwakzalverij en nu was Voor Vrije Keuze aan de beurt. Even een praatje vooraf. Of hij van plan was een item te maken waarin beide partijen de ruimte kregen om hun standpunt te verwoorden. Of stond de toon misschien al bij voorbaat  vast? Zijn antwoord stelde me niet helemaal gerust, maar achteraf ik moet hem complimenteren:  hij heeft er een mooi gebalanceerd item van gemaakt.

En weet je wat hem waarschijnlijk over de streep trok: het argument dat de Zwitserse overheid jarenlang onderzoek heeft gedaan naar homeopathie en dat toen gebleken is dat het werkt.

Alleen die mevrouw van de Vereniging tegen de kwakzalverij…als arts moet je maar tijd hebben voor dat soort dingen. Toen ze met stethoscoop en witte jas  in beeld kwam, dacht ik: aha een echte dokter! Die zal er wel verstand van hebben. Niets bleek minder waar. En toen ze ook nog meende dat homeopathische middelen snel naar de onderste schappen moesten om daar langzaam weg te kwijnen, bekroop me een beklemmend gevoel: zou ze dat ook vinden van patiënten die haar niet welgevallig zijn…..?

 

 

Een goed begin is het halve werk!

(28 maart 2013, van de redactie)

Een goed begin is het halve werk!

Een paar dagen na de start van Voor Vrije Keuze, worden we overstelpt met positieve reacties en steunbetuigingen. Het lijkt erop dat mensen zich beginnen te realiseren wat er nou eigenlijk echt aan de hand is. Dat de homeopathische zelfzorg geneesmiddelen in Nederland door regelgeving mogelijk gaan verdwijnen.

Voor ons zijn deze steunbetuigingen natuurlijk een extra motivatie om ons maximaal in te zetten voor het behoud van de homeopathische zelfzorg geneesmiddelen in Nederland. Één dezer dagen gaat het persbericht eruit waarin we aankondigen wie we zijn en wat we doen. Het doel is om zoveel mogelijk landelijke media aandacht te krijgen, zodat iedereen wordt wakker geschud en actie onderneemt. We roepen iedereen op die in de toekomst homeopathische zelfzorg middelen wil blijven kopen om de petitie te  ondertekenen en zo een signaal af te geven aan de politiek.

Een paar omroepen en bladen hebben al interesse getoond in ons verhaal. Wat er ook gaat gebeuren de komende weken: wij zijn er klaar voor!

 

 

Tijd voor actie!

(van de redactie)

Tijd voor actie!

Eindelijk is het dan zover. Na een intensieve periode van voorbereiding zijn we live! En dat is hard nodig want er moet wat gebeuren om homeopathie in Nederland te redden. Is het zo erg dan? Ja, zo erg is het. Laten we de feiten eens op een rijtje zetten:

  • Het is voor fabrikanten niet meer mogelijk om op de verpakking van de homeopathische geneesmiddelen te vermelden waar het product toe dient.
  • Het is niet meer toegestaan om op websites of andere media te schrijven over de werking van de middelen. Boete per overtreding: € 30.500,-
  • Doordat niet meer op de verpakking staat welk middel bij welke kwaal gebruikt kan worden is het aanschaffen van een homeopathisch middel vrijwel onmogelijk geworden.
  • Homeopathie gebruikers kunnen hun vertrouwde producten niet meer terugvinden in de schappen van de drogisterijen. Er zijn hierdoor al verschillende producten verdwenen en dit is nog maar het begin.

 

Het bizarre van deze maatregel is dat er ruimte is in de wetgeving om homeopathie te voorzien van informatie, maar dat er door de overheid toch voor wordt gekozen om te verbieden deze informatie te verstrekken.

Dat politiek en de burger ver van elkaar afstaan blijkt maar weer met deze maatregel. Uit representatief marktonderzoek van MetrixLab is gebleken dat slechts 9% van alle Nederlanders dit een goede maatregel vindt.

Tijd voor actie dus! Doe je mee? Teken de petitie.