Editie NL

Op de dag dat we naar Den Haag gingen om de petitie aan te bieden, kregen we het verzoek van het tv-programma Editie-NL om mee werken aan de uitzending van die avond. Het interview zou plaatsvinden in een mooie drogisterij in het centrum van Den Haag.

Dus na afloop van het bezoek aan de Tweede Kamer…op naar de drogist. Het was een prachtige locatie met ouderwetse laatjes, potten en weegschalen. Zo’n plek waar je je minstens 100 jaar terug in de tijd waant.

Niet veel later kwam de verslaggever van RTL4 binnen met z’n cameraman. Type snelle jongen, die weet hoe het leven in elkaar zit, en daarbij niet perse homeopathie nodig heeft, schatte ik zo in. Hij had al gesproken met de voorzitster van de Vereniging tegen de Kwakzalverij en nu was Voor Vrije Keuze aan de beurt. Even een praatje vooraf. Of hij van plan was een item te maken waarin beide partijen de ruimte kregen om hun standpunt te verwoorden. Of stond de toon misschien al bij voorbaat  vast? Zijn antwoord stelde me niet helemaal gerust, maar achteraf ik moet hem complimenteren:  hij heeft er een mooi gebalanceerd item van gemaakt.

En weet je wat hem waarschijnlijk over de streep trok: het argument dat de Zwitserse overheid jarenlang onderzoek heeft gedaan naar homeopathie en dat toen gebleken is dat het werkt.

Alleen die mevrouw van de Vereniging tegen de kwakzalverij…als arts moet je maar tijd hebben voor dat soort dingen. Toen ze met stethoscoop en witte jas  in beeld kwam, dacht ik: aha een echte dokter! Die zal er wel verstand van hebben. Niets bleek minder waar. En toen ze ook nog meende dat homeopathische middelen snel naar de onderste schappen moesten om daar langzaam weg te kwijnen, bekroop me een beklemmend gevoel: zou ze dat ook vinden van patiënten die haar niet welgevallig zijn…..?