Welkom

Homeopathische geneesmiddelen: 70% van alle Nederlanders heeft middelen als Calendulan, Echinaforce en Arniflor in huis (bron: MetrixLab, 2012). Het lijkt zo vanzelfsprekend dat je deze natuurlijke middelen kunt kopen bij drogisterijen en apotheken. Toch is dat niet meer het geval.

Zelfzorgmiddelen dreigen te verdwijnen

Door nieuwe regelgeving is het niet meer toegestaan om op homeopathische zelfzorgmiddelen te vermelden waarvoor ze zijn bedoeld. Ook mag je in bijvoorbeeld magazines of op websites niet meer schrijven over de werking van deze middelen. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om een passend homeopathisch middel aan te schaffen. Mogelijk verdwijnen deze middelen in de toekomst uit de schappen van drogisterijen en apotheken.

Miljoenen gebruikers

Voor Vrije Keuze komt op voor het belang van al die miljoenen homeopathiegebruikers in Nederland. Wij streven naar vrijheid in de keuze van reguliere en natuurlijke geneesmiddelen in Nederland. Ons doel is dat de homeopathische zelfzorgmiddelen in de toekomst weer voorzien worden van informatie, zodat iedereen weet waarvoor ze bedoeld zijn. Ook wil Voor Vrije Keuze de communicatie over de werking van de middelen weer mogelijk maken.

Vind je het ook belangrijk om je eigen zelfzorgmiddel te kunnen kiezen? Teken dan hier de petitie.

Waarom niet gewoon registreren?

De nieuwe regelgeving bepaalt dat homeopathische middelen moeten worden geregistreerd volgens de wetgeving op reguliere geneesmiddelen. Dat is niet mogelijk. Homeopathische middelen worden namelijk op een andere wijze bereid dan reguliere geneesmiddelen. Het registratieproces is niet ingericht op deze andere bereidingswijze. Hierdoor komen homeopathische middelen niet door het registratieproces heen.

Het bizarre van deze maatregel is bovendien dat er ruimte is in de Europese wetgeving om homeopathie te voorzien van informatie. Door de Nederlandse overheid wordt hier niet voor gekozen. Daarmee worden burgers in hun keuzevrijheid beperkt. Want zonder informatie, valt er niets te kiezen.

Dat homeopathie effectief is, is allang bewezen. Er zijn inmiddels honderden wetenschappelijke studies waaruit de werkzaamheid van homeopathie blijkt.

Klik hier voor meer informatie over wetenschappelijk bewijs over de werking van homeopathie.